PUUR LICHT

Wat fotografeer ik zoal?

_MG_8476b


Each moment of the year has its own beauty, a picture which was never before and shall never be seen again.
-Ralph Waldo Emerson-

Natuur

Zoals u in mijn persoonlijke verhaal heeft kunnen lezen, is mijn passie voor fotografie ontstaan vanuit het wandelen in de natuur. Er zijn vele redenen waarom ik graag met mijn camera de natuur in ga. Het helpt mij om me te ontspannen en me open te stellen voor de rust en de helende krachten van Moeder Aarde en ik geniet bij iedere stap en na iedere bocht als zich  een nieuw schouwspel van licht, kleur, compositie voor mijn ogen ontvouwd. Door met een camera op pad te gaan, ga ik automatisch anders kijken. Ik kijk veel bewuster naar kleur, licht en compositie en zie daardoor veel meer dan wanneer ik alleen maar wandel. Ik kijk als het ware continue met een artistiek oog naar mijn omgeving op zoek symmetrie of juist de afwijking, de lichtval op de juiste plek, wat alledaagse dingen net even anders in beeld brengt. Daarnaast voel ik voornamelijk hoe iets op me overkomt. Ieder klein detail kan van belang zijn voor het gevoel en kan van iets heel normaals iets heel bijzonders maken. Dat is waar ik naar op zoek ben. Ik kijk eigenlijk al een paar stappen verder, wetende dat als ik mijn camera op een bepaalde manier instel ik het effect kan krijgen waar ik naar op zoek ben.

When I’m ready to make a photograph, I think I quite obviously see in my minds eye something that is not literally there in the true meaning of the word.
I’m interested in something which is built up from within, rather than just extracted from without.
Ansel Adams –

Ik ben op zoek naar dat wat alles en iedereen uniek maakt en probeer dat op zodanige wijze vast te leggen dat mensen die de foto zien, geraakt worden in de hoop dat zij vervolgens ook anders naar hun eigen omgeving gaan kijken en de schoonheid in alles gaan zien. Ik vind het een uitdaging om mensen op mijn tocht door de natuur mee te nemen en hen via mijn foto’s te laten zien wat mij geraakt heeft, in de hoop dat ze net zo zullen genieten als ik zelf doe tijdens mijn wandelingen. Een collectie van mijn natuurfoto’s is te vinden op deze site.

Mens en Dier DSC_0604cut copy2

Portretten
Daarnaast vind ik het leuk om mensen en/of dieren te fotograferen in hun natuurlijke omgeving. Ik houd van spontane foto’s, waarbij mens en dier volledig zichzelf kunnen zijn en niet in een of andere pose zijn neergezet en moeten kijken naar de camera. Zodra er een geforceerde houding is, met de spotlight op iemand gericht zie je dat vaak direct terug in een foto. Mensen krijgen een soort van “masker” omdat ze zo mooi mogelijk op de foto moeten. Dat zijn de foto’s waar ik niet van houd. Het kunnen prachtige beelden zijn, fantastisch belicht, maar voor mij leven de foto’s niet. En dat is voor mij toch het belangrijkste aspect, een levend wezen vastleggen zoals diegene is.

To photograph truthfully and effectively is to see beneath the surfaces and record the qualities of nature and humanity which live or are latent in all things.
Ansel Adams –

Schoonheid zit voor mij niet in een uiterlijke verschijningsvorm maar in de kracht en energie die iemand uitstraalt. Die kracht, die energie vastleggen in een beeld, is voor mij de grote uitdaging in het fotograferen van mensen. Het daadwerkelijk contact kunnen maken met de ziel en die op het juiste moment ‘vangen’ met mijn camera. En als de ouders van een kind mij bij het zien van de foto zeggen: ”Jeetje, zo heb ik mijn dochter nog nooit op een foto gekregen, dit is precies zoals ze is” dan weet ik dat mijn missie is volbracht.

Vanuit deze missie, die ik mezelf iedere keer opnieuw stel, spreekt het voor zich dat ik niet in studio’s fotografeer maar het liefst in een eigen omgeving of in een omgeving waar iemand zich helemaal thuis voelt. Een omgeving die iets zegt over die persoon, omdat de achtergrond bij een portret niet alleen maar achtergrond is maar juist heel veelzeggend en sfeerbepalend.

Zwangerschap _MG_5767bbCarin
Daarnaast vind ik het leuk om zwangerschapsfoto’s te maken, het begin van een nieuw leven. De foto’s zijn niet alleen een leuke herinnering voor jezelf, maar kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor een geboortekaartje, zoals dat al eens gedaan is met een van mijn foto’s.  Vooraf kunnen wensen en ideeën uiteraard besproken worden.

Bijzondere situaties

inspiratievoor fotografieMaar ook mensen met een beperkingen, handicap, ziekte die graag een foto van zichzelf of voor naasten willen hebben zijn van harte uitgenodigd voor een fotosessie. Ik vind het een eer om betrokken te zijn bij iemands levensverhaal in beeld vast te leggen of om  een rouwreportages te mogen doen. Vanwege mijn eigen achtergrond weet ik wat het is om te leven met  beperkingen, en hoe sommige mensen daar heel pijnlijk op kunnen reageren. Wanneer ik echter in contact ben met zieken of gehandicapten zie ik zelf voornamelijk de kracht, het doorzettingsvermogen, de vechtlust om een zo goed mogelijk leven te leiden. Die innerlijke kracht die achter de uiterlijke beperking schuil gaat, die leg ik graag vast. Een beperking maakt deel uit van je leven, maar definieert niet wie je bent. Samen ga ik graag aan de slag om die kracht in beeld om te zetten.
De verhalen die ik gehoord heb over fotografen die het liefste zo snel mogelijk vertrekken bij zieke of gehandicapte kinderen doen mijn hart breken als ik denk wat voor een boodschap aan die kinderen wordt afgegeven. Zij zijn in mijn ogen net zo mooi om gefotografeerd te worden als de knappe snoetjes in de reclamecampagnes.

Muzikaal optreden/uitvoeringDSC_3230site

Wilt u echter een muzikaal optreden of artistieke uitvoering gefotografeerd hebben, of wilt u graag foto’s voor een flyer, ook dan bent u van harte welkom. Ook deze tak van fotografie vind ik heel leuk om te doen en heb ik dan ook al meerdere keren gedaan.

Specifieke wens

Heeft u een specifieke wens of opdracht en denkt u dat mijn wijze van fotograferen daarbij aansluit, dan kunt u uiteraard vrijblijvend contact opnemen. Alles is bespreekbaar en u zult eerlijk antwoord krijgen van mij of ik aan uw verwachtingen kan voldoen of niet. Denk ik dat een ander u beter van dienst kan zijn dan ik, dan begin ik er niet aan. Iedereen heeft zijn eigen specialismen en als ik denk dat iets buiten mijn kunde ligt zal ik daar eerlijk over zijn.